Yurt Dışında Eğitim Almak İçin Ne Yapmalı, Hangi Yollar İzlenmelidir?

Görünüşe göre yurt dışında eğitim almaya karar verdiniz, tebrik ederim! Şimdiyse geriye nasılı kaldı. Yurt dışında dil eğitimi çok geniş bir kavram. Elbette yurt dışında alacağınız eğitim türüne göre yapmanız gerekenler farklılık gösterecek ama genel bir yönerge olarak size bu listeyi hazırlıyorum.

1- Ne Tarz Bir Programa Katılacağınıza Karar Verin

Yurt dışında eğitim denince tek tip bir şey yok, dediğim gibi. Sizin ihtiyaçlarınıza, bütçenize, yaşınıza, eğitim durumunuza, iş durumunuza, gelecek planlarınıza, gitmek istediğiniz yere en uygun olan eğitim programına karar vermek bu listedeki en önemli aşama diyebilirim. Eğer bu aşamada doğru kararı verirseniz yurt dışında eğitim tecrübenizin iyi olacağı neredeyse garanti denebilir.

Ortaokul eğitiminizi tamamını ya da lise eğitiminizin birkaç yılını tamamladınız ve aklınızda yurt dışında üniversite var: Tavsiyem, hızlıca Amerika veya Avrupa’da lise eğitimi programlarını incelemeniz. Lise eğitiminizi tamamladınız ve kariyerinize güçlü bir başlangıç yapmak istiyorsanız kesinlikle yurt dışında lisans seçeneklerini gözden geçirmelisiniz. Aynı şekilde üniversite eğitimi sonrası uzmanlaşmak istediğiniz bir alan varsa ve yurt dışında yaşamak hayalinizse yüksek lisans fırsatlarını gözden geçirmelisiniz.

Eğer işinizde ya da Türkiye’deki eğitiminizde başınızın belası dil ise şu ana kadar aldığınız tüm dil eğitimlerinden daha verimli olacak yurt dışı dil okulları ya da yaz okullarını tercih edebilirsiniz. Böylece yurt dışında kampüs hayatını keşfedebilir ve bir bakıma kısa dönemli bir tatil yapabilirsiniz. Bu programlarda her yaştan kişiye uygun sınıflar bulunuyor. Hatta bazı programlara aile olarak da katılmak dahi mümkün.

Summer session ya da semester abroad gibi programlarla da üniversite öğrencilerinin yurt dışındaki üniversitelerden ders alma imkânı oluyor. Lisans ya da yüksek lisans eğitimi sırasında yapılan bu değişim de hızlandırılmış bir yabancı üniversite eğitimi tecrübesi gibi diyebilirim.

Tabii ki, bu program seçenekleri çok daha fazla nüansa sahip. Seçiminizi yaparken iyi araştırmalısınız.

2- Hangi Ülkede Eğitim Alacağınıza Karar Verin

İşte bu karar vermesi zor olabilen bir konu. Her ülkenin sanki bir kişiliği var. Hangi ülkenin size göre olduğunu saptamak için birçok faktörü değerlendirmelisiniz. Bu sorular hangi mevsimi sevdiğinizden, ileride nerede yaşamak istediğinize kadar uzanıyor. O yüzden düşünün taşının, nerenin size daha yakın geldiğini kafanızda netleştirin.

Bazı ülkelerin eğitim sürecinde çalışma, eğitim sonrasında ülkede bir süre ikamet etme gibi haklar vermesi de ayırıcı özellikler olabilir.

Işık hızındaki yaşamıyla Amerika’nın doğu yakasını ya da Avustralya’nın sahil kasabalarında sörf yaşamını tercih ediyor olabilirsiniz. Bu noktada yapılacak doğru bir seçim eğitim süreciniz boyunca konforlu ve mutlu olacağınızın garantisi.

3- Bir Danışmanla İletişime Geçin

Bu noktada nereye, hangi program için gitmek istediğinize dair bir fikriniz var. Bu süreçte ufak bir yardımın ne kadar gerekli olduğunu tahmin edemezsiniz. Dil okullarıyla olan tecrübeleri, gitmek istediğiniz ülkedeki kurumlarla bağları, başvuru sürecine aşinalığı, vize süreciyle ilgili bilgisi ve taktikleriyle iyi bir danışman verimli ve verimsiz bir yurt dışı eğitimi arasındaki farktır.

4- Başvurunuzu Yapın

Danışmanınız yardımıyla ya da kendi başınıza gitmek istediğiniz kuruma başvuru yapma vakti geldi! İnternet üzerinden kurumun istediği bilgileri, belirli kimlik gösteren belgelerin sanal kopyalarını ve başvuru ücretini yollamanız gereken aşama bu. Program türünüze ve okula göre başvuru için istenilen belgeler değişebilir.

Konaklama organizasyonunuzu gideceğiniz okul yardımıyla bu aşamada yapacaksınız.

5- Vize İçin Başvurun

Başvurduğunuz kurumdan onayınızı alır almaz vize başvurusu için kolları sıvamanız gerek. Programınızın uzunluğuna, gideceğiniz ülkeye ve program tipine göre vize süreçleri büyük farklılıklar gösterebiliyor. Her vizenin başvuru süreci ülkelerin kendi internet sitelerinden ayrıntılı bir şekilde incelenmeli. Kimi durumlarda sayfalarca belge toplamanız, mülakata gitmeniz ve büyük ücretler ödemeniz gerekirken kimi durumlarda vizeye ihtiyacınız bile olmayabiliyor. Bu nedenle bu konudaki araştırmanızı çok iyi yapmalısınız.

Amerika genellikle F-1 tipi öğrenci vizesi isterken Güney Afrika’da kısa dönemli dil eğitimleri için vizeye ihtiyacınız olmayabilir. Ufak bir hata bile vizenin reddine yol açabilir, bu da ileride vize almanızı zorlaştırabilir hatta imkânsızlaştırabilir.

Özellikle Avrupa’daki çoğu ülkenin vize işlemleri aracı kurumlar tarafından yapılıyor. Belge ve ücret teslimleri bölgenize göre değişerek bu özel kurumlara yapılıyor ve ek hizmet ücreti de ekleniyor.

6- Büyük Macera İçin Yola Çıkın

Kabul belgeniz, vizeniz ve pasaportunuz elinizde, artık yurt dışında eğitim maceranıza hazırsınız. Bu yolda aksaklıklar ve problemler yaşanmış ya da yaşanacak olabilir. Önemli olan yurt dışında hangi programa katılıyor olursanız olun en iyi verimi almanız. Kısa bir adaptasyon sürecinden sonra hem birçok farklı ülkeden gelen arkadaşlarınıza hem de yaşadığınız yeni şehre alışacaksınız. Yurt dışında eğitimin bir çeşit benliğinizi keşif olduğunu siz de anlayacaksınız. Evinize; alanınızda, dilde ve hayatta çok daha donanımlı olarak geri döneceksiniz.

Yurt dışında eğitim zor değil. Yeter ki isteyin!

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir